Miksi minä en saa tuota kissaa…

oivaMeitä syytetään lehtien palstoilla siitä, ettemme luovuta kissoja ihmisille. Tarkoituksemme ei ole säilöä kissoja Kattilalla.

Osa kissoista on kokenut elämässään kovia ja ne on loukutettu ulkoilmasta. Jotta ne eivät enää päätyisi ulkoilmaan oman onnensa nojaan, pyrimme löytämään niille juuri sen oikean kodin. Sama koskee myös muita kotinsa menettäneitä kissoja.

Kattilaan päätyy paljon sellaisia kissoja, jotka jossain muualla päätyisivät arkuutensa takia piikille. Meillä ne saavat kesyyntyä omaa tahtiaan. Osalla kissoista on terveysongelmia, jotka täytyy hoitaa kuntoon. Emme luovuta akuutisti sairaita kissoja uusiin koteihin. Krooninen hallinnassa oleva sairaus (esim. kissan astma) ei luovutusta sinänsä estä, mikäli uusi koti sitoutuu useimmassa tapauksessa loppuelämän kestävään kissan lääkitykseen.

Meillä on lukuisia semikesyjä kissoja. Ne tarvitsevat kodin, jossa on jo aiempaa kokemusta kissoista, jotta kesyyntyminen jatkuu. Toivotaan myös, että semikesylle kissalle tulisi mukaan toinen katti kotiutumisen edistämiseksi. Kattilalla on useampia kissoja, jotka ovat jo valmiiksi ystävystyneet jonkun toisen Kattilan kissan kanssa. Tuttu kaveri helpottaa kotiutumista.

Arat kissat ovat oma lukunsa. Osa niistä on kokenut kovia elämässään ja saaneet lopulta turvapaikan Kattilalta. Niitä emme luovuta ennen kuin ne ovat osoittaneet jotain kesyyntymisen merkkejä. Lisäksi Kattilalla on joitakin iäkkäitä kissoja, jotka ovat asuneet Kattilalla jo vuosia, joille Kattilasta on tullut loppuelämän koti. Näitä vanhuksia emme pääsääntöisesti sijoita enää uuteen kotiin.

Emme luovuta kissoja vapaasti ulkoileviksi. Taajama-alueella vapaasti ulkoilevat kissat aiheuttavat usein naapurustossa kränää. Tietyt paikat ovat lisäksi kissoilta lain mukaan kielletty. Puhumattakaan niistä vaaroista, joita kissa kohtaa, kuten mm. autoliikenne. Aremmasta kissasta ei myöskään ole mitään takeita, että se palaisi takaisin ulos päästyään. Joten luovutamme kissan vain sisäkissaksi tai valvottuun ulkoiluun, kuten valjaat tai ulkoilutarha.

Ensimmäisellä käynnillä emme yleensä luovuta kissaa. Prosessi muistuttaa adoptiota. Mielellään niin että käy tutustumassa kissoihin ensin useamman kerran. Kulloinkin työssä olevat voivat tehdä alustavaa haastattelua käynnin aikana, jolloin ilmiselvät adoptioesteet voidaan todeta. Jos ilmeisiä esteitä ei ole, joku tausta-yhdistyksen hallinnosta haastattaa henkilön. Samalla varmistutaan siitä mikä/minkälainen kissa olisi ko. kotiin sopiva. Jos ihminen ja hänen kotiolonsa todetaan hyväksyttäviksi voidaan kissasta tehdä varaus ja sopia sitten kissan luovutuspäivä, jolloin kissan voi noutaa ja lopullinen sopimus tehdään.

Huolellisesta taustatyöstä huolimatta, kissoja palautuu meille takaisin. Usein syy on, että kissa ei ollutkaan sellainen kuin adoptoija oli odottanut, adoptoija ei tunne kissojen käyttäytymistapoja tai ihminen ei tulekaan toimeen kissan kanssa kun se onkin erilainen kuin edellinen katti. Toisinaan tulee tietoon ettei kissasta huolehdita sopimuksen mukaisesti, jolloin ääritilanteessa joudumme hakemaan kissan takaisin. Molempia tapauksia on tapahtunut tänäkin vuonna. Olemme erityisen tarkkoja kissojen hyvinvoinnista.

Koska palautuksia ja ongelmia on tullut vastaan, olemme ajoittain ehkä jopa ylikriittisiä kissoja haluavia ihmisiä kohtaan. Pahoittelemme, mutta pyrimme siihen, että kissat saisivat juuri oikeanlaisen loppuelämän kodin.

Koska tämä on pitkälti vapaaehtoistyötä, ei vuorossa olevat vapaaehtoiset tai harjoittelijat voi tietää jokaisen kissan se hetkistä tilannetta. Toisinaan tulee annettua ristiriitaistakin tietoa. Osa vapaaehtoisista on hommissa useana viikonpäivänä, jotkut viikottain ja jotkut vain satunnaisesti, jolloin ei kaikilla ole ajantasaista tietoa kaikista yli 80 tämän hetkisestä kissasta. Puhumattakaan siitä että tilanne elää koko ajan. Muutamassa päivässä ehtii tapahtua uskomattoman paljon. Olisi kivaa, että meillä olisi ajantasainen tietokanta kaikista kateistamme kaikkien työntekijöiden käytettävissä, mutta aika ja resurssit eivät siihen toistaiseksi riitä.

Kaikesta tästä huolimatta saatoimme kuitenkin uusiin koteihin viime vuonna 116 kissaa! Onnea ja menestystä kaikille kodin saaneille.