Kissa sairastaa

Sairas kissa on vietävä aina eläinlääkäriin. Omin neuvoin annetut ihmisten lääkkeet saattavat koitua kissan kuolemaksi. Sairaan eläimen jättäminen hoidotta on eläinsuojelulain vastaista.

Madotus

Madot voivat haitata pahasti pennun kehitystä. Pentu saa suolinkaisia emostaan jo sikiövaiheessa, joten se on madotettava monta kertaa lyhyin väliajoin. Aikuinen kissa madotetaan vähintään kaksi kertaa vuodessa. Jos kissan ulosteessa näkyy riisin tapaisia vaaleita jyväsiä, sillä on lapamato, jonka häätämiseen tarvitaan omat lääkkeensä. Kannattaa madottaa kissa eri kerroilla eri valmistajien matolääkkeillä, koska ne yleensä tehoavat hieman eri matoihin. Näin varmistat kaikkien sisäloisten häädön tehokkaammin kuin käyttämällä aina samaa valmistetta.

Kissarutto

Hankittuasi kissan se on viipymättä rokotettava. Rokottamaton sisäkissakin saattaa sairastua kissaruttoon. Rokotus uusitaan säännöllisesti eläinlääkärin ohjeiden mukaan.

Ulkoloiset

Itseään jatkuvasti rapsuttelevalla kissalla voi olla täitä tai muita ulkoloisia, jotka tarkkaan katsoen voi nähdäkin. Jos kissan korvissa näkyy mustaa likaa, sillä voi olla korvapunkkeja. Ne aiheuttavat ilkeää kutinaa. Loiset häädetään eläinlääkärin antamalla loispiikillä. Kissan sisä- ja ulkoloiset ovat hyvin yleisiä ja yleensä harmittomia, kun ne hoidetaan huolellisesti pois.