Kissan ruokavalio

Kissan terveydenhoidon A ja O on oikeanlainen ravinto. Kissa on lihansyöjä, joka tarvitsee elääkseen korkealuokkaisia ja -laatuisia proteiineja ja rasvaa sekä riittävästi vitamiineja ja hivenaineita. Purkkiruoka ja liha sekä lemmikkieläinliikkeiden ja eläinlääkärien myymät kuivaruoat ovat hyviä ravinnonlähteitä. Tavallisesta marketista saatava kuivaruoka sen sijaan on useimmiten laadultaan korkeintaan tyydyttävän tasoista, eikä ainakaan ainoana ravinnonlähteenä ole riittävä kissasi tarpeisiin.

Enemmän lihaa, vähemmän sisäelimiä ja kalaa

Lihan voit tarjota kissalle joko raakana tai vain kevyesti kypsennettynä. Sisäelimet, kuten maksa ja munuaiset, sopivat kissan ruokavalioon korkeintaan kerran viikossa. Sama koskee kalaa, jota ei saa antaa kissalle sen pääasiallisena ravintona. Kala-ateria tai kaksi viikossa on maksimi. Joki- ja järvikala on ehdottomasti kypsennettävä ennen tarjoilua, jos se on juuri ongittua, tuoretta ja pakastamatonta tavaraa. Sydäntä (lihas) voit tarjota kissallesi sen sijaan useammin. Keuhkon ravintoarvo on hyvin lähellä nollaa, joten epämiellyttävän oloisen ja -näköisen keuhkokudoksen työstäminen ei maksa vaivaa.

Kissalle voi antaa kermaviiliä tai muita happamia maitovalmisteita. Maitoakin voi tarjota, jos kissan vatsa sen kestää. Useat kissat ovat kuitenkin maitoallergisia. Jos maito aiheuttaa ripulia, luovu siitä sovinnolla.

Raikasta vettä on oltava tarjolla kaiken aikaa, vaikka kissasi ei näyttäisi sitä juovankaan.

Kissanpentu tarvitsee vähintään neljä pientä ateriaa päivässä. Vähitellen annosten lukumäärää vähennetään ja samalla ruoan määrää lisätään. Puolivuotiaasta lähtien kissa tulee toimeen kahdella aterialla päivässä. Kissa tulee pennusta pitäen totuttaa syömään monenlaista ruokaa.

Oikeanlainen ruokavalio on paras tapa pitää kissa terveenä

Useimmat kissat pitävät purkkiruoista, mutta pelkän pehmeän purkkiruoan syöttäminen altistaa hammaskivelle ja siitä seuraaville ientulehduksille. Kissan pitää siksi saada myös kovaa purtavaa. Kissalle kannattaa kasvattaa kauran tai vehnän orasta, niin huonekasvisi säästyvät. Muista myös, että myrkylliset huonekasvit eivät kuulu kissanomistajan kotiin tai ainakaan kissan saataville.

Jos epäilet, että kissasi ravinto ei tyydytä sen vitamiinien tai kalkin tarvetta, voit varmistaa niiden saatavuuden erilaisilla apteekeissa ja lemmikkieläinliikkeissä myytävillä valmisteilla. Turkin ja ihon kunnon ylläpitoon on myös saatavissa erilaisia valmisteita tabletteina ja öljyinä. Ihmisen ravinnoksi tarkoitetut kasvisperäiset öljyt yms. eivät kissaa juurikaan auta. Kuten sanottu, kissa on lihansyöjä ja sulattaa siksi heikosti kasvisperäistä ravintoa.

Suuri osa kissan terveyteen liittyvistä ongelmista johtuu ravinnosta. Esimerkiksi erilaiset allergiat, vatsavaivat, virtsakivet ja sisäloiset ovat seurausta vääränlaisesta ravinnosta.Yksipuolista, heikkolaatuista ravintoa syövä kissa voi sairastua vakaviinkin sairauksiin. Myös lihavuus on vaaraksi kissan terveydelle, samoin hallitsematon ja nopea laihduttaminen.

Hyvin hoidettu kissa on myös hyvin ja oikein ravittu kissa. Liikunnalla ja oikealla ravinnolla pidät kissasi vireänä ja terveenä ja lisäät sen elinpäiviä.