Kissan leikkaaminen

Kissa tulee leikata aina.

Naaraspuoliselle kissalle leikkaus voidaan tehdä, kun se on tullut sukukypsäksi eli noin 7–8 kuukauden iässä, kuitenkin viimeistään ensimmäisen juoksun jälkeen. Uros voidaan leikata puolen vuoden ikäisenä.

Uroksen leikkaus on helppo ja vaivaton operaatio, ja leikkauksen jälkeen poika tuskin edes tietää tulleensa kastroiduksi. Naaras saattaa olla leikkauksen jälkeen jonkin aikaa kipeä, mutta toipuu yleensä muutamassa päivässä. Leikkaus ei vaikuta kummankaan sukupuolen luonteeseen epäedullisesti. Jos kissasi on hyvä hiirikissa, se on sitä myös leikattuna.

Leikkauksen jälkeen kissa ei enää merkkaa reviiriään. Sen virtsa lakkaa haisemasta, eikä kissalla ole leikattuna myöskään tarvetta taistella reviiristään suvun jatkamisen vuoksi. Naaraan pahimmillaan kuukausittaiset juoksut jäävät historiaan ja käytös tasaantuu nopeasti.

Joskus kuulee väitettävän, että kissasta tulee leikkauksen jälkeen laiska. Laiskuus on useimmiten virikkeettömästä ympäristöstä johtuvaa. Kun ei ole kaveria tai mitään tekemistä, eläin passivoituu ja masentuu. Silloin se ihmisten silmissä vaikuttaa laiskalta. Se ei kuitenkaan johdu leikkauksesta vaan aivan jostain muusta.

Kissan leikkaus on yksinomaan hyvä asia, ja vastuuntuntoinen kissanomistaja huolehtii kissansa hyvinvoinnista myös leikkauttamalla sen.