Kissan hankkiminen

Ennen kuin päätät hankkia kissan, harkitse tarkkaan, oletko valmis siihen liittyvään vastuuseen. Kissa elää 15, jopa 20 vuotta. Jaksatko huolehtia siitä joka päivä koko sen eliniän?

Vaikka saisit pennun ilmaiseksi, sen hoidosta aiheutuu kuluja. Kissan on saatava eläinlääkärin hoitoa tarvittaessa. Se on rokotettava ja leikattava, eikä se elä pelkällä maidolla ja ruoantähteillä. Kissalle pitää myös järjestää hoitopaikka lomamatkojen ajaksi. Kissan pitäminen ei ole sen halvempaa kuin koirankaan.

Lajitoverin seurasta apua yksinäisyyteen

Kissat ovat aina yksilöitä – toiset rajuja ja toiset lempeitä, toiset hellyydenkipeitä ja toiset itsenäisiä. Kestääkö kärsivällisyytesi nuoren kissan joskus raisujakin leikkejä? Tällainenkin käytös on usein aivan normaalia. Se menee kyllä aikanaan ohi eikä ole syy kissasta luopumiseen pitovaikeuksien vuoksi. Kissa saattaa varsinkin nuorena leikkiä äänekkäästi, myös keskellä yötä. Se saattaa harmittaa, jos olet herkkäuninen.

Kissa viihtyy toisen kissan seurassa. Jos kissa joutuu olemaan päivät yksin, olisi sille parasta hankkia kissakaveri. Sisarukset tulevat erityisen hyvin toimeen keskenään (ja pennut yleensäkin), ja useimmiten aikuisetkin kissat tottuvat hyvin toisiinsa. Kahdesta kissasta ei ole vaivaa kaksin verroin, vaikka monet niin uskovatkin. Kissat hoitavat leikkimisen paljolti keskenään, mutta jaksavat silti olla innoissaan, jos isäntä tai emäntä viitsii vielä illalla leikittää. Kun kissoilla on toisistaan seuraa, huomionkipeä käyttäytyminen yleensä vähenee. Kahden kissan ottaminen yhtä aikaa ei vähennä kissojen kiintymistä ihmiseen.

Pentu vai aikuinen?

Kannattaa puntaroida, sopiiko perheeseesi paremmin pentu vai jo rauhallisempi aikuinen kissa. Kodittomia aikuisia kissoja on Suomessa paljon ja niistä saa yleensä kiitollisen perheenjäsenen. Toiset kissat ovat arkoja ja saattavat pysytellä ihmisistä kauempana pitkäänkin, mutta kärsivällisyydellä voi voittaa aremmankin kissan luottamuksen. Monet kodittomat kissat ovat erityisen hellyydenkipeitä ja kerjäävät silittelyä ahkerasti.