Sisäkissa

Vapaana kulkeviin kissoihin suhtaudutaan nykyään yhä kielteisemmin. Nykyisen lainsäädännön mukaan kissa ei saa kuljeksia ulkona vapaana, ilman valvontaa.

Kissa ei kuulu Suomen faunaan ja ulkona vapaasti liikkuvat kissat verottavat tehokkaasti pikkulintuja varsinkin pesimäaikaan. Naapurisopu joutuu myös usein koetukselle, kun kissa istuu naapurin uuden auton konepellillä, kaivelee orvokkipenkkiä tai käyttää lasten hiekkalaatikkoa tarpeittensa tekemiseen. Vika ei ole kissassa vaan sen ajattelemattomassa omistajassa.

Vapaana kulkeva kissa on myös itse vaarassa kaiken aikaa. Se saattaa jäädä auton alle ja tienvarteen kitumaan tai se voi joutua kiusanteon kohteeksi. Nykyaikaiset rakennukset eivät myöskään tarjoa kissalle suojapaikkoja säätä vastaan, joten kissan jättäminen esimerkiksi pakkaseen on eläinrääkkäystä. Yllättävän monet ihmiset kuvittelevat kissan pärjäävän säässä kuin säässä ja hankkivan ruokansakin ihan itse.

Ulkoiluta kissaa turvallisesti

Kissoille voi rakentaa ulkotarhan, jossa ne voivat oleskella ulkosalla turvallisesti. Voit myös ulkoiluttaa kissaasi valjaissa, kun totutat sen niihin vähitellen.

Aloita pitämällä valjaita ensin sisätiloissa jonkin aikaa silloin, kun kissa tekee jotain itselleen mieluista, esimerkiksi leikkii tai syö. Kissan kanssa ulkoilu on erilaista kuin koiran kanssa, sillä kissa haluaa itse päättää, mitkä paikat ovat kiinnostavia. Joidenkin kissojen mielestä ulkoilussa mukavinta on vain maata nurmikon aurinkoisimmalla kohdalla. Kissan totuttaminen valjaisiin ja ulkoiluun vaatii siis omistajalta kärsivällisyyttä.

Mikrosiru ja kaulapanta auttavat karkulaisen takaisin kotiin

Nykyisen metsästyslain ansiosta kissan lainsuoja on parantunut aikaisemmasta. Oman pihan ulkopuolella kulkevaa kotikissaa ei saa tappaa. Ainoastaan viilliintynyt kissa on edelleen vailla lain suojaa. Kotikissan tappaminen on rikos ja siitä voi tehdä rikosilmoituksen. Entistäkin tärkeämpää on merkitä kissa näkyvästi kaulapannalla ja tatuoinnilla, jos lainsäädännöstä piittaamatta ja kaikista vaaroista ja haitoista huolimatta päästät kissasi ulos.

Maaseudulla kissat ovat ulkoilleet aina vapaana. Sielläkin on syytä kuitenkin varmistaa, että kissan ulkoilu on mahdollisimman turvallista.

Jos kissalla on panta, jossa on omistajan tiedot selvästi merkittyinä, se on helppo palauttaa omistajalle karkuteiltä. Pannan on ehdottomasti oltava osittain joustava, koska se voi takertua johonkin kiinni ja pahimmassa tapauksessa kissa kuristuu siihen.

Kissan mikrosiru on myös kätevä tapa parantaa mahdollisuuksia löytää karkulainen. Mikrosiru on noin riisinjyvän kokoinen kapseli. Jokainen tunnistesiru sisältää yksilöllisen numerosarjan. Kansainvälinen standardi takaa, ettei kahta samanlaista numerosarjaa ole. Sirun sisältämä numerosarja on luettavissa lukulaitteella, joita on esim. eläinlääkäriasemilla, löytöeläinpaikoissa ja eläinsuojeluyhdistyksillä.

Pelkkä tunnistesiru ei saata kadonnutta tai löytynyttä eläintä ja omistajaa yhteen, tai osoita eläimeen kohdistuvaa omistusoikeutta. Tunnistesirun yksilöllinen numerosarja ja omistajan tiedot tulee rekisteröidä tietokantaan, jonne omistaja itse päivittää muuttuneet yhteystietonsa. Tietokantoja on useita.

Mikrosirurekisterit Suomessa: