Kissan tarvikkeet

Kuljetuslaatikko

Tavallisimmat kuljetuslaatikot on valmistettu muovista ja niissä on muovipinnoitetusta metallilangasta tehty ovi. Tällaisesta laatikosta kissa näkee ulos, mutta ei tunne oloaan turvattomaksi eikä myöskään pääse siitä karkaamaan. Laatikon pohjalle on hyvä laittaa sanomalehtiä, jos kissa voi pahoin autossa. Kissa voi myös joutua pissaamaan matkan aikana. Muovinen laatikko on helppo pestä ja tarvittaessa desinfioida. Tärkeintä on kuitenkin, että kuljetuslaatikko on turvallinen, varma ja riittävän ilmava kissan matkustaa.

Hiekkalaatikko

Hiekkalaatikoksi käy melkein mikä tahansa matalareunainen laatikko. Lemmikkieläinliikkeissä on monenlaisia vaihtoehtoja katetuista yksinkertaisiin laatikoihin. Katetussa laatikossa on se hyvä puoli, että se ehkäisee haju- ja pölyhaittoja eikä hiekka pääse leviämään reunojen yli lattialle. Jos kissa vierastaa luukkua, sen voi aluksi ottaa pois. Kun kissa myöhemmin on tottunut laatikon käyttöön, voi luukun palauttaa paikoilleen.

Pennun hiekkalaatikon täytyy olla matalareunainen, jotta se pääsee hyvin kiipeämään sinne. Hiekka seulotaan paakuista ja jätöksistä 2–3 kertaa päivässä edellyttäen, että kissasi vatsa on terve. Jos näin ei ole, huomaat pian, että hiekka on tarpeellista seuloa joka kerta, kun kissa käy vadilla. Hiekkaa ei tarvitse heittää pois muulloin kuin siinä ääritapauksessa, että se on tahriintunut niin pahoin, ettei sen käyttö ole enää mahdollista. Hiekka-astia on pestävä säännöllisesti, vähintään kerran viikossa.

Kissanhiekka

Kissanhiekoista parhaiten sekä sinulle että kissallesi sopiva löytyy kokeilemalla ja kysymällä muiden kissanomistajien suosituksia. Paakkuuntuvan hiekan etu on, että se pysyy laatikossa siistinä, kun paakut on poistettu. Hiekkaa lisätään astiaan säännöllisesti ja vain pahoin tahriintunut hiekka heitetään kokonaan pois.

Aivan pienille pennuille on suositeltavaa käyttää puupellettiä. Pienet pennut nimittäin mieluusti "maistelevat" hiekkaa ja siitä saattaa seurata merkittäviäkin terveyshaittoja. Erityisesti ns. mikrohiekat ovat alle kymmenviikkoisille ja nuoremmille pennuille vaarallisia.

Lelut

Leluja voit hankkia lemmikkieläinliikkeistä ja tavarataloista. Monet kaupan lelut ovat erittäin hyviä, mutta kissa ei välttämättä tarvitse kovinkaan kummoisia leikkikaluja. Monet kissat pitävät pöytätennispalloista, tyhjistä lankarullista, kynistä ja voipaperista rutistetuista palloista jopa enemmän kuin ostetuista leluista. Kannattaa kokeilla, millaisista leluista sinun kissasi pitää. Lelut ovat erityisesti pennuille tärkeitä. Niiden avulla ne opettelevat saalistusta ja saavat muutenkin harjoitusta tulevaan elämäänsä.

Ruokakuppi

Keraamiset kupit ovat hyviä. Ne pysyvät paikallaan paremmin kuin halvemmat muovikipot. Kissan ruokakupit on hyvä pitää erillään ihmisten astioista. Pese ne aina huolellisesti käytön jälkeen kuumalla vedellä ja astianpesuaineella. Jos annat kissallesi purkkiruokaa, lihaa tai muuta tuoreruokaa, sitä ei ole hyvä seisottaa huoneenlämmössä montaa tuntia, koska siinä alkaa pikimmiten kuhista kaikenlaisia menninkäisiä. Kuivaruokaa sen sijaan voi pitää esillä jatkuvasti, kunhan ruoka-astia pestään säännöllisesti.

Vesiastia, jota on pidettävä esillä kaiken aikaa, pitää myös muistaa pestä. Mieluiten päivittäin, etenkin, jos vettä ei voida vaihtaa useampaan kertaan päivän aikana.

Nukkumapaikka

Nukkumapaikaksi kissoille löytyy monenlaisia valmispetejä, mutta kissalle voi tarjota myös mistä tahansa sopivasta materiaalista tehtyä vuodetta. Useimmiten käy kuitenkin niin, että kissa viis veisaa uudesta hienosta viritelmästäsi ja nukkuu jossakin aivan muualla. Useissa perheissä muualla tarkoittaa emännän tai isännän sänkyä ja siinä tarkemmin tyynyä. Voit toki aina kokeilla erilaisia vaihtoehtoja, mutta useimmiten ne ovat kivoja vain sinun mielestäsi.

Harja

Turkinhoitovälineet, kampa ja harja eivät ole lyhytkarvaiselle kissalle välttämättä joka päivä käytettäviä välineitä. Ne ovat kuitenkin hyviä, kun kissasi "pudottaa" karvaa. Säännöllisesti harjattuna karvaa ei joudu läheskään yhtä paljon nuoltuna lemmikkisi suolistoon tekemään tukoksia kuin harjaamattomana. Harjaaminen ja kampaaminen ovat myös usein hyviä yhdessäolon muotoja ja oikein suoritettuina lisäävät lemmikkisi luottamusta. Useimmat eläimet nauttivat tämän tyyppisestä hoivasta, kun sitä on sopivasti. Pitkäkarvaiset ja puolipitkäkarvaiset kissat on harjattava säännöllisesti, pitkäkarvat päivittäin.

Kynsisakset

Kynsisakset eivät ole aivan välttämätön väline kissanomistajan kodissa. On paljon ihmisiä, jotka eivät lyhennä lemmikkiensä kynsien kärkiä ollenkaan. Jos pentu kuitenkin opetetaan kynsien leikkuuseen, se on sille itsestäänselvyys aikuisenakin. Leikkaamalla terävät kynnenkärjet säästetään huonekaluja ja tapettia. Näyttelykissalle kynsien leikkaus on normaali toimenpide eikä millään lailla loukkaa eläimen luontaista käytöstä.

Raapimapuu

Raapimapuu sitten onkin välttämättömyys, ja sen avulla huonekalut ja seinät säilyvät ehjinä. Kun kissa teroittaa kynsiään, se poistaa niistä kuolleen osan raapimalla sopivaa materiaalia. Se ei ole häiriökäyttäytymistä, vaan kissan luontainen tapa pitää itsensä kunnossa.